הספר פתאום באמצע החיים מאת דבורה עומר, הוצא לאור על ידי הוצאת ספרים יוסף שרברק בע"מ, הוא סיפור על ילד קטן ושובב שנולד בכפר ביל"ו לפני הקמת המדינה, למשפחה חמה ואוהבת. נער זה ושמו ארלזור או זוריק כפי נהגו לקרוא לו גדל להיות אב מסור למשפחתו מפקד טייסת בחיל האוויר בעל דרגה בחירה מאוד.
ארלזור לב, זוריק נולד לאביו נחמיה ולאמו רחל. כבר בצעירותו נהג לעשות מעשי קונדס עם חבריו ולהשתולל, אך מעבר לצד רודף ההרפתקאות של זוריק הוא גם היה ילד אחראי ומסור לאביו ואמו, לארצו ולאדמתו. זוריק חיי ונשם חקלאות ומאז ומתמיד אהב לעבוד את האדמה. בגיל 16 עבר זוריק לבית הספר החקלאי כדורי, שם למד, מה שכבר ידע מביתו, חקלאות ומקצועות הקשורים במשק.
זוריק אהב מהירות ותמיד חלם על מכוניות ואופנועים, זוריק וחבריו נהגו "להשאיל" מדי פעם בפעם מכונית חונה ולקחת אותה לסיבוב. פעם זוריק נתפס והובא לתחנת המשטרה ברחובות. משום שהייתה זו הפעם הראשונה של זוריק הוא נשלח הביתה עם אזהרה שבפעם הבעה ייעצר.
היה אז המצב קשה בארץ ורק הוכרזה הקמת המדינה, התנהלו קרבות קשים עם הערבים ושמעו על נפגעים רבים מצד ישראל. זוריק שאף לעזור להילחם אך ידע כי הדבר אינו מציאותי, וכי לא יתנו לו להילחם.
זוריק לא למד את הלקח ובאחת מן ההופעות שהוא וחברו אהוד הלכו אליהם, הוא גנב מכונית ממגרש החניה והחביאה ליד בית הספר. זוריק ואהוד נהגו במכונית כל לילה והזניחו את הלימודים, כל ערב הם תכננו להחזירה אך דחו זאת לערב אחר. יום אחד הגיע לבית הספר שני שוטרים וחיפשו את זוריק ואהוד, השוטרים שוב הביאם לתחנת המשטרה, ארחו חקירות ולאחר מספר דקות הודו זוריק ואהוד כי "השאילו" את המכונית ורצו להחזירה.
הפעם נעצרו הנערים ושוחררו רק לאחר שאביהם שילמו ערבות. המכונית החזרה לבעליה ולמרבה מזלו של זוריק הוא לא סולק מבית הספר.
זוריק ואהוד סיימו את בית הספר כדורי וניגשו בשביל הספורט (כך טענו) למבחני הקבלה לקורס טייס. לאחר ציפייה רבה זוריק ואהוד התקבלו והוצבו בבסיסים שונים, זוריק הצטער על עובדה זו. יום אחד באימון שיגרתי עם מטוס האורגן החליטו זוריק ונווטו לעשות מעשה קונדס למכוניות על הכביש. הם צללו עם המטוס כלפי המכוניות התמימות והתרוממו שוב, ביצוע שהיו מאומנים בו, המכונית סטתה מהכביש כפי שציפה זוריק. כאשר ניסה זאת שוב על מכונית אחרת זו נשארה במקום ולא זזה, זוריק שהופתע משך את מוט ההיגוי ברגע האחרון ועלה למעלה. בתהליך שמע זוריק בום חזק.
כאשר חזרו זוריק ונווטו לבסיס גילו כי חלק ממדחף המנוע חסר, כנראה פגעו במכונית. ואכן התברר כי פגעו במכוניתו של הברון רוטשילד. זוריק ונווטו מיד הודו במעשה בפני מפקד הטייסת.
זוריק והנווט נשלחו לחודש ימים בכלא וזוריק הועף מחיל האוויר. זוריק התגעגע לטיס וכתב אין ספור מכתבי סליחה והתנצלות לכמה אנשים בחירים בחיל אך הדבר לא עזר.
זוריק שבינתיים השלים עם העובדה כי לא יטוס יותר התחיל לעזור לאביו לעבוד את האדמה ואף קיבל חלקה קטנה משלו שבא נטע אשכולות ענבים. זוריק גם שם עין על נערה בשם טלי שהכיר מתמיד והייתה קטנה ממנו בשנתיים.
יום אחד הגיע ידיעה כי אהוד חברו הטוב של זוריק התרסק עם מטוסו בטיסה לילית ומת. כל הכפר כאב את מותו של אהוד האהוב וגם טלי וזוריק חבריו הקרובים. לאחר מותו של אהוד החלו טלי וזוריק להתקרב זה לזו והם נהיו חברים. חלקת הענבים של זוריק הניבה פרות ובכסף שהרוויח קנה אופנוע. דברים החלו להסתדר בשביל זוריק ואף שנה לאחר סילוקו מהטייס הוא הורשה לחזור.
זוריק וטלי התחתנו, וזוריק היה כעת סגן מפקד טייסת מסטרים, שהיו המטוסים החדשים ביותר שהיו לחייל האוויר. נולד להם ילדה ושמה נוית. זוריק שהתגבר על יצרו למעשי קונדס חסרי אחריות נזהר כעת במעשיו אך עדין מתח אנשים בטייסת מדי פעם. זוריק שבעל מקום שעליו הגיע רחש חברים החל ללמוד צרפתית והשטלת על השפה תוך זמן קצר. נולדה לזוריק וטלי עוד בת ושמה אופיר, זוריק שהיה מרוצה, קצת דאג שלא יהיו לא בנים אך ידע כי בנות תחילה פירושו הרבה בנים.
טלי דאגה לזוריק וחששה לשלומו במיוחד בטיסות לילה. זוריק היה מפקד סופר מיסטרים כעת ונולד לו בן ושמו אודי, על שם חברם של טלי וזוריק שמת. זוריק נהג לארגן ערבי שירה ופעילות לטייסת שלו ונהג לעלות הצגות ולהופיע בהן. זוריק היה אדם אכפתי ואוהב, דואג ומסור למשפחתו שהחלה לגדול כאשר נולד הבן השני ושמו שמוליק .על שם אביה של טלי שנפטר. זוריק היה גם קשוח וידע להטיף ולהעניש כאשר נדרש, זוריק לא ריחם בענייני משמעת אך ידע להתחשב עם הסיבות מוצדקות.
לזוריק וטלי נולד עוד בן ושמו גן, זוריק תמיד דגל ברעיון שמשפחה גדולה, חמה ואוהבת זה הדבר הכי חשוב ואכן כך חיי. לאחר זמן מה נולד בנו הרביעי של זוריק ושמו יעד. הייתה זו משפחה בת שמונה נפשות ולכן החליטו לעבור לבית גדול יותר מחוץ לבסיס בשיקון טייסים.
טלי לא חששה לשלומו של זוריק יותר עקב תפקידו החדש כמפקד הבסיס ברמת דוד, תפקיד שחייב עבודת ניירת ושעות טיסה מעטות.
הייתה זו תקופה לאחר מלחמת ששת הימים, שלוש שנים אחרי ושוב היה מתח בגבולות המדינה. זוריק שכיווה לשלום לאחר המלחמה נוכח לדעת כי הדבר לא יקרה. היה זה ערב יום כיפור כאשר הטלפון צלצל בביתם של המשפחה. זריק שענה נחפז לצאת לבסיס ללא שום הסבר, הוא אמר רק לטלי "מחר תפרוץ מלחמה קשה אני חייב ללכת לתדריך". היה זה ביום השישי של המלחמה שזוריק הרגיש כי הוא חייב לנסות לעודד ולרומם את רוחם של חייליו, הוא החליט לצאת למשימת הפצצה בסיני כדי להראות לחייליו דוגמא.
זוריק ועוד שלושה טייסים יצאו. זוריק היה מספר שתיים של חברו יאק, כל המטוסים פגעו במטרה והיה זה תורו של זוריק אך הוא החל לצלול במהירת לעבר הים, יאק שצעק בקשר לזוריק "תמשוך, תמשוך" לא יכול היה לעשות דבר בלבד לראות את מטוסו של זוריק מתרסק בים.
זוריק לא שב הביתה ושנתיים אחריו מת בדיוק באותו תאריך מת גם אודי מקצרת בגיל מצוות. גם בעלה של אופיר שהיה טייס התרסק ומת. הייתה זו טרגדיה בשביל משפחתו וחבריו של זוריק שכה אהבו אותו, והאווירה האוהבת והמפנקת שהייתה בביתם של זוריק וטלי נעלמה. המשפחה ממשיכה לחיות את החיים בלי זוריק ואודי עד היום.
מחשבות ורגשות
אני חשבתי על הסיפור שהוא מאוד מרגש, זה סיפור שמח ועצוב ביחד. מצד אחד זה סיפור על משפחה תומכת, חזקה אוהבת ומעניקה. ומצד שני זו טרגדיה במיוחד בגלל הצד השמח. הדבר שכי מעציב אותי הוא זה שזה סיפור אמיתי ורוב הדברים שמסופרים בו אמיתיים.
הסיפור גרם לי לחשוב האם יש חיים אחרי המוות ולאן הולכים אלו שמתים.
הייתי רוצה לשוחח עם חברי וחברותי על החיים אחרי המוות, הייתי שואל על דעתם בנושא ומפתח דיון בכיתה. הייתי מנשא לפתוח את הדיון למצב שחברי ישתפו מקרים מחייהם שבהם נפטר מישהו קרוב והם תוהים לאן הוא הלך.
המלצה
הספר פתאום באמצע החיים מאת דבורה עומר, הוצא לאור על ידי הוצאת ספרים יוסף שרברק בע"מ, הוא סיפור על ילד קטן ושובב שנולד בכפר ביל"ו לפני הקמת המדינה, למשפחה חמה ואוהבת. נער זה ושמו ארלזור או זוריק כפי נהגו לקרוא לו גדל להיות אב מסור למשפחתו מפקד טייסת בחיל האוויר בעל דרגה בחירה מאוד.
כדאי לקרוא את הספר פתאום באמצע החיים משום שמלבד שהספר מסקרן ומרחיב את הדמיון, הוא גם מדבר על ערכים שביום יום לא שמים לב אליהם אבל חשובים לכולנו כמו משפחה ציונות וכבוד. אני מאמין כי הספר ירגש כל אחד ואחת שיקראו בו וישמעו את סיפורו של זוריק.
אפיון דמויות מרכזיות
אבי – אחיו הקטן של זוריק, אבי הוא כמו חבר טוב של זוריק. תמיד שותף למעשיו של זוריק, תמיד עוזר, בבית, לזוריק או בכל דבר אחר.
אהוד – חברו הטוב ביותר של זוריק. זוריק ואהוד ביחד לכל אורך הסיפור, בבית הספר, בשכונה ובקורס הטיס. אהוד מת כאשר הוא מתרסק עם מטוסו בטיסה לילית. אהוד ממשיך להשפיע על זוריק לכל אורך הסיפור גם לאחר שהוא מת בכך שזוריק קורא לשמו הראשון אודי.
טלי – חברתו של זוריק בצעירותו ואשתו בבגרותו. טלי היא אישה דואגת ואוהבת, מורה לאומנות בבית ספר ואשת בית. טלי דואגת למשפחה כשזוריק אינו בבית אך מתקשה להשליט סדר ולהטיף מוסר.
נחמיה – אביו ואימו של זוריק. נחמיה ורחל גידלו את זוריק לאהוב את האדמה, לכבד כל אדם
ורחל ולאהוב את משפחתו.
אפיון דמות הגיבור
זוריק –
זוריק, הדמות המרכזית בסיפור, הוא ילד חום שער וכהה עיניים, נמוך קומה אך מלא מרץ והתלהבות. זוריק אהב לעשות מעשי קונדס ולא חשב על התוצאות אך זה יהיה לא נכון לומר כי זוריק אינו אחראי, זוריק תמיד בא בזמן, תמיד עשה מה שביקשו ממנו ותמיד דאג לסובביו. כאשר גדל זוריק הוא גם למד להפסיק לעשות מעשי קונדס בלתי אחראיים. זוריק היה איש אדמה, אהב את הארץ וגם אהב לעבוד אותה. אך הוא גילה אהבה גדולה וחזקה יותר, הטייס, זוריק אהב את המהירות וחיפש את הריגוש והדרך להגיעה למהירויות גבוהות. זוריק רצה במשפחה גדולה וזה מה שקיבל. הוא התחתן עם ידידתו הטובה מהכפר, הבת של השכן והם הולידו 6 ילדים. אפשר בהחלט לומר כי זוריק היה איש משפחה, אב ובעל נהדר. זוריק תמיד ניסה לעשות מה שטוב בשביל משפחתו והם היו הדבר הראשון שעליו חשב כל יום כשהתעורר בבוקר. לזוריק היו עקרונות וערכים מאוד ברורים, משפחה, כבוד הדדי, יושר ואמון. זוריק לא קיבל תרוצים בענייני משמעת אך הבין כאשר הייתה סיבה טובה, היה לו שיקול דעת מעולה ותמיד ידע להסתדר בכל מצב.
לזוריק לא היו חסרונות כיוון שתמיד ניסה את הכי טוב שלו ואי אפשר להיכשל בשיטה זו. הוא היה אדם מוסרי אחראי ונאמן לעקרונותיו.