הגורמים:
1. גידול באוכלוסייה היהודים בא"י ובואו של הנציב הראשון הרברט סמואל
בעקבות העלייה השלישית אוכלוסיית היהודים בא"י גדלה, והיישוב ביהודי התפתח, הערבים טענו שממשלת בריטניה מנהל ממשל פרו-ציוני ושהם מפלים את הערבים לרעה. הערבים גם חששו מהיותו של הנציב הראשון בא"י הרברט סמואל יהודי, הם טענו שהוא גורם לממשלה הבריטית לפעול לטובת היהודים.
הערבים דרשו את הפסקת העלייה היהודית.
2. דחיית בקשות הערבים מצ'רצ'יל.
עם בואו של שר המושבות הבריטי ווינסון צ'רצ'יל ב1921. ביקשו ממנו הערבים כמה בקשות.
* ביטול בניית הבית הלאומי כמו שנכתב בהצהרת בלפור.
* הפסקת ההגירה של יהודים
* הקמת ממשלה לאומית ערבית.
צ'רצ'יל דחה את בקשות הערבים, הוא טען שהוא לא יכול לבטל את בניית הבית הלאומי מתוקף התחייבותה של בריטניה ליהודים בהצהרת בלפור. הוא גם הבטיח שכל הגירה של יהודים תביא לנישול אדמותיהם.
מהלך המאורעות:
ב 1 במאי 1921 ביפו החלו פרעות ביהודים מצד הערבים. בהמשך המאורעות הגיעו לאזורים אחרים כגון:כפר סבא, פתח תקווה, רחובות וחדרה. במהלך המאורעות מתו כ24 יהודים ועשרות נפגעו (נרצח הסופר יוסף ברנר)
תוצאות המאורעות:
בעקבות המאורעות הייתה זרימה גדולה של יהודים מיפו לת"א , היהודים הבינו שהם לא יכולים להיות תלויים בהספקת מזון מהערבים מה שהביא לפיתוח המשק העברי.
בתחום הביטחוני.
* הקמת ארגון ההגנה – בעקבות מאורעות תרפ"א היהודים הבינו כמה הם
חלשים וכמה הערבים חזקים לעומתם, הם גם הבינו שהבריטים לא יעזרו להם ושהדרך היחידה להתגונן מפני הפורעים הערבים זה ארגון ההגנה.
* היה צורך להקמת מפקדה ארצית – מסגרת ההגנה התרחבה והוקם ועד צי שכלל את עסקניי היישוב.
שינוי המדיניות הבריטית כלפי היהודים:
* הרבט סמואל הפסיק זמנית את העלייה כדי לבודק את המצב בארץ
* כינוס וועדת חקירה- וועדת הייקראפט.
מסקנות הוועדה:
הערבים כועסים על היהודים מכיוון ש הם חושבים שהבריטים פועלים רק לטובת היהודים ומפלים אותם לרעה ולכן פרצו במאורעות. אמנם הבריטים פעלו לטובת היהודים עד עכשיו ואם ימשיכו כך המאורעות ימשכו.
הספר הלבן ה -1 של צ'רצ'יל:
1.) פירוש חדש להצהרת בלפור– הבריטים טענו כי הערבים פירשו לא נכון את ההצהרה, הם התכוונו שבית לאומי לעם היהודי יוקם בארץ ישראל, לא שכל ארץ ישראל תהפוך לבית לאומי.
2.) צמצום העלייה – הבריטים צמצמו את העלייה לפי העיקרון של עלייה לפי קליטה כלכלית, אפשר לפרש עיקרון זה בשתי דרכים. לפי היהודים: עלייה לפי קליטה כלכלית של היהודים, ולפי הערבים: עלייה לפי הקליטה הכלכלית של היהודים והערבים, הבריטים פעלו לפי פירוש היהודים במקרה זה.
3.) נתינת עבר הירדן המזרחי- הבריטים נתנו את עבר הירדן המזרחי לעבדללה.
משמעות:
– פחות מקום ליהודים עולים להתיישב.
– נסיגה מהצהרת בלפור שאומרת שהיהודים יכולים להתיישב בכל ארץ ישראל וגם בצמצום העלייה.
תגובות היהודים לספר הלבן:
הממשלה היהודית התקשתה לקבל את הספר הלבן אך בסוף הסכימה וחתמה מפני שחששה שאם ידחו את החוקים האלה יתנו חוקים יותר גרועים וגם הממשלה חששה מהעובדה שלעולים יהודים לא תהיה עבודה כשיגיעו ארצה וצמצום העלייה עזר להם בתחום הזה.
תגובת הערבים לספר:
הערבים לא הסכימו לספר הלבן, הם הבינו שהם יכולים לצמצם את העלייה ולהפסיקה באמצעות מאורעות דמים.
הסיבה לנסיגת בריטניה מכתב המנדט והצהרת בלפור:
הבריטים חששו ממאורעות הדמים שעשו הערבים וכדי לעצור את זה מלקרות שוב הם הגיעו למסקנה שהם צריכים לצמצם ולסגת מהצהרת בלפור, להיענות לדרישות הערבים.