מיקרוביולוגיה- שיעור מס’ 11 (03.01.11)
מנגנונים לגרימת מחלה על ידי חיידקים
- חדירה לתוך רקמות הגוף- הרס הרקמה
- יצירה של טוקסין- המחלה העקרית היא עקב הטוקסין שנוצר ואילו מקום החדירה לא עובר הרס.
שלבים ביצירת אינפקציה
אינפקציה- התרבות של חיידקים
- חיידקים נדבקים או נאחזים בשטח הפנים של תאי המאכסן. תאחיזה היא תהליך התחלתי חשוב של האינפקציה. ( היצמדות—הידבקות—תאחיזה). קיימת פה מערכת של היכרות ספציפית (החיידק מכיר תאים מסוימים, ולכן לא יכול להקשר לכל תא).
- Invasion– חדירה/פלישה לתוך הרקמה. החיידקים חודרים לרקמה או לתאים של המאכסן במוקד החדירה. ממוקד החדירה עלולים חיידקים להתפזר בגוף המאכסן.
חלוקת חיידקים פתוגניים לפי הימצאותם בתא או מחוצה לו
חוץ תאיים (extracellular pathogens)
- יכולים לגרום מחלה ברגע שהם מחוץ לפגוציט. ברגע שהפגוציט מצליח לעכל את החיידק- העניין נגמר.
- בד”כ המחלות האלה יהיו מחלות אקוטית- מחלות קשות אמנם, אך נמשכות מעט זמן.
- האלימות נגרמת בשל הימצאות קפסולה.
- הופעת נוגדנים ספציפיים נגד הקפסולה- זהו הדבר שמביא לסיום המחלה.
תוך תאיים (intracellular pathogens)
- המקרים הקשים והמסובכים יותר. הפגוציט בולע את החיידק, ולחיידק יש מערכת יחסית מתוחכמת שמונעת את החיבור של הפגוציט עם החיידק (לא נוצר הקומפלקס של הפאגוליזוזום), ואז החיידק יכול להמשיך ולחיות בנחת בתוך הפאגוציט. (הפאגוציט לא מפרק בכלל את החיידק, ואז לא מציג אותו, ואז מערכת החיסון לא יודעת שמשהו לא בסדר).
- חלק מהחיידקים ומהפטריות הפתגוניים חיים בתוך תאים פגוציטים.
- גורמים לדלקות.
- בין החיידקים הללו נמצאים:
- מיקובקטריה– חיידק מאוד קטן שפעם חשבו שהוא וירוס. הוא עובר פילטרים. גורם לדלקת ריאות.
- ליגיונלה (=מחלת הלגיונרים)- החיידק נמצא במאגרי מים גדולים עומדים שהאדם בנה (מזגנים של בתי מלון), יכול להיות גם בסביבה חמה וגם בקרה. גורם לבעיות במערכת הנשימה, שיעול וחום.
- ברוצלה (=קדחת מלטה)- מחלה שיש לעדרי בקר, והציבור הרחב יכול להידבק במחלה הזו ע”י מוצרי חלב לא מפוסטרים. החיידק יכול לדגור הרבה מאוד זמן ולכן קשה לזהות מה המקור שלה. בבקר הוא גורם להפלות, וגם בבני אדם לפעמים. גורם לעייפות, חולשה וחום נמוך יחסית.
- ליסטריה– חיידק מאוד אלים. בעל שוטון שמאפשר לו לעבור בין התאים מבלי שבכלל ישימו לב שהוא שם. נמצא בעיקר בבשר ודגים שלא בושלו- ניתן להרוג את החיידק הזה בעזרת חום גבוה. עלולה לגרום להפלות ולדלקת קרום המח (גם אצל בע”ח). היא אנדמית (=נמצאת בקרקע).